• A-
  • A
  • A+

Образователно-развлекателно шоу „България и Европа"

     Кулминацията на събитията от седмицата бе ден петък, 12 май, посветен на членството на България в Европейския съюз.
     Вечерта в 18:00 часа на сцената на Народно читалище „Никола Вапцаров" – 1866 г. Благоевград, се състоя образователно-развлекателно шоу „България и Европа".
     Този път шоуто бе адресирано към по-голяма аудитория -¬ към учениците не само от ПМГ, но и от други училища в града. В залата освен ученици присъстваха и много родители.
     Шоуто започна с представяне на шестте държави – основателки на Европейския съюз от шестима ученици, облечени в костюми и с отличителни белези на страните – френска франзела, халба бира, букет лалета, кесия с монети...
     С кратка постановка бе припомнена историята на създаването на Европейския съюз и основните, ключови дати и години. На кръгла маса шестте страни основателки конферираха и обсъждаха бъдещето на Европа.
     Годината е 1995 г. – година, в която България подава молба за приемането на страната ни в Европейското семейство.
     Дълъг път извървява България по пътя на членството си в ЕС до заветната 2005 година, когато Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договора за присъединяването на България на 1 януари 2007 г.
     В разигралата се сценка на любознателния ученик, задаващ много въпроси, както и на аудиторията, бяха дадени отговори на много въпроси:
     Публиката бе предизвикана да се включи в игра като отговори на въпроси, застъпени в темата на предходната сценка.
     Безпогрешни отговори, активно участие на публиката, за което тя бе поздравена с музикално и танцово изпълнение от нашите приятели – Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка" ¬Благоевград и с една прекрасна българска песен „За теб Българийо", изпълнена от „ PMG- ¬Stars".
     В следващата игра „Вярно и невярно" участваха 6-има доброволци от публиката. Играта включваше любознателни въпроси и факти за Европа и страните членки на Европа.
     Музикалният поздрав на „PMG¬- Stars" накара публиката да запее заедно с тях песента „Заедно".
     Учениците от ПМГ не само успешно се справят със сложните задачи по математика, пишат блестящи есета по български език и философия, познават историята ...., но и умеят да пеят, да танцуват и да се забавляват. Знаят много български хора, но и традиционни танци на други европейски народи.
     На вниманието на публиката бяха представени „Тарантела" и " Таутиниай сокиай"– традиционни танци от Италия и Литва.
     Последното предизвикателство към публиката бе играта „Кой кой е?". Желаещите да участват в нея бяха повече от предвидените, на сцената излязоха 12 доброволци. Всеки от тях избираше карта с номер, зад който се криеше определен въпрос.
     Въпросите бяха свързани с разпознаване на известни личности от българския и европейския политически живот, на национални знамена и държави на членки на Европейския съюз.  Петокласниците от първите редове бяха сред най-изявените от публиката. Водещата даде възможност последните карти да бъдат отворени от тях.
     Изключително емоционален бе моментът в края на шоуто, когато на сцената излязоха всички, участвали в подготовката и реализацията на шоуто и на всички събития от Европейска седмица в ПМГ.
     Бяха отправени специални благодарности към всеки от екипа, към нашите приятели, към публиката, към ръководството на Читалище „Никола Вапцаров -1866" и Камерна опера Благоевград, към ръководството на ПМГ "Академик Сергей Корольов" и към анонимния спонсор, допринесъл със средства за подготовката на всички събития.
     Поздрав към всички в залата бе изпълнението на песента „Моя страна, моя България" от „PMG – Stars". Песента, тъй любима на всички българи, бе подета и от всички в залата – участници, публика.
     След края на програмата част от публиката – наши приятели, съученици и учители се качиха на сцената и споделиха емоцията от празника, удовлетворението от видяното и чутото.
     Емоцията и енергията на тази вечер няма да бъде забравена скоро ¬ нито от участниците в шоуто, нито от публиката! А съвместната работа по подготовката и реализация на проекта ни сплоти, зареди ни с много удовлетворение от свършената работа, мотивира ни за нови творчески изяви!

img 2766

img 2773

img 2794

20230512 185606

img 2838

img 2929

Повече снимки - ТУК

 

Обучение по катедри


Занимания по интереси

Smart and beautiful

Smart and beautiful

Ръководител Таня Беличка

     Клубът по интереси Smart and Beautiful цели да задълбочи нивото на езикова грамотност и компетентност, която е необходим фактор за успешно реализиране на учениците на различни видове изпити.
     На учениците от клуба ...

Read more...

В света на биологията

В света на биологията

Ръководител: Бойка Катранджиева

     Светът на биологията е необятен, интересен и все още непознат за учениците. Интересът започва от новите знания в училище, в клуба и от беседите с учителя. Макар и с малки крачки учениците от клуб „В света на биологията" ...

Read more...

Физика

Физика

Ръководител: Радослав Митков

     В тези часове говорим за различни източници на зелена енергия. Разглеждаме устройството и принципа на действие на водородна клетка. Сглобяваме автомобил с такава клетка като основната ни задача е да го оптимизираме възможно ...

Read more...

Химията в задачи

Химията в задачи

Ръководител: Илонка Каракичева

     Участници в клуба „Химията в задачи" са ученици от 10 е клас, в клуба „Химият плюс" – ученици от 9е клас с ръководител Илонка Каракичева.
     Теоретичните знания по химия трябва да бъдат прилагани и упражнявани в ...

Read more...

Клуб

Клуб "Математика 12"

Ръководител: Антоанета Тодорова

     Клубът включва ученици от 12клас.
     Цел на заниманията в клуба е да надградят придобитите до момента знания, решаване на задачи с цел подготовка за участие в математически състезания и подготовка за ...

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград