• A-
  • A
  • A+

     Всяка година с настъпването на пролетта училищните коридори се изпълват с трепет и вълнение. Абитуриентите, облечени в елегантни тоалети, прекрачват прага на своето училище за последен път, за да отпразнуват един от най-значимите моменти в живота си – своето изпращане.
     Този ден е символ на прехода от безгрижните ученически дни към пълноценния живот на възрастните. Той е изпълнен с емоции, сбогувания и надежди за бъдещето. В тази история на зрелостта главни герои са абитуриентите от Випуск 2024 на ПМГ „Акад. Сергей Корольов" – 158 младежи и девойки, изпълнени с мечти и амбиции за успех.
     Празникът започна с традиционен водосвет за здраве на завършващите, отслужен от отец Петър.
     Г-н Каращранов, директор на ПМГ „Акад. Сергей Корольов" поздрави дванадесетокласниците по случай тяхното завършване, като им напомни, че за да живеят в този свят, ще са им необходими вяра, обич и смелост. Посъветва ги, че е по-достойно понякога да загубят, отколкото да спечелят с измама.
     Празникът по случай тържественото изпращане на юбилейния петдесети випуск на гимназията бе уважен лично от г-н Методи Байкушев – кмет на Община Благоевград, г-жа Боряна Шалявска – заместник-кмет по образование, бизнес, развитие, социална и здравна политика, г-жа Катя Иванова – ст. експерт информационно осигуряване, и г-н Павел Димов – председател на училищното настоятелство към ПМГ „Акад. Сергей Корольов". Г-н Байкушев отправи своите ценни съвети към завършващите, като им пожела да вземат внимателно своите решения и да успяват във всяко свое начинание.
     С емоционални думи от името на всички учители се обърна към абитуриентите г-жа Маргарита Янкулска – класен ръководител на 12. А клас. Изненада от класните ръководители беше картичка с персонално послание и китка здравец за всеки дванадесетокласник.
     Тази година абитуриентите поставиха началото на една традиция – предадоха символично огъня на знанието на най-малките ученици в гимназията, като им пожелаха да го пазят и да го предадат на следващите поколения, за да пребъде българското слово и любимото училище.
     Спазена беше и традицията да бъдат отличени всички, които през учебната година са взели участие и са се представили убедително на национални и международни олимпиади и състезания. Поради големия брой на завоюваните награди, на церемонията бяха отличени само онези, които са се класирали на призовите места на национални и международни олимпиади и състезания от календара на МОН.
     Неизменна част от празничното изпращане на Випуск 2024 беше церемонията по предаването на училищното знаме, с което учениците от дванадесети клас се разделиха под звуците на емблематични песни.
     Родители, учители, съученици и приятели изпълниха училищния двор за да споделят със зрелостниците този вълнуващ момент. Въздухът беше наситен с гордост и удовлетворение от постигнатото.
     След официалната част тържеството продължи в местен ресторант, където бяха раздадени традиционните антинагради, а зрелостниците се забавляваха с песни и танци до ранни зори.
     Изпращането на абитуриентите е повече от просто прощално събитие, то е празник на младостта, знанието и надеждата. То е ден, който ще остане завинаги в сърцата и спомените на всеки ученик като напомняне за годините на учене, приятелство и мечти.

abiturienti-2024- 1

abiturienti-2024- 2

abiturienti-2024- 5

abiturienti-2024- 6

abiturienti-2024- 8

     Повече снимки в галерията - ТУК

Обучение по катедри


Занимания по интереси

Клуб

Клуб "Математика"

Ръководител: Ирина Малешевска

     Клуб "Математика" е сформиран от ученици от 9б клас, които имат изявен интерес към учебния предмет. В приятна и непринудена атмосфера деветокласниците усъвършенстват математическите си умения и надграждат учебния материал. Тези ...

Read more...

Mit Erfolg zum Zertifikat B1

Mit Erfolg zum Zertifikat B1

Ръководител: Мирослава Методиева

     Обучението в клуб по интереси „Мit Erfolg zum Zertifikat B1" цели успешното полагане на изпита в Goethe-Institut за Goethe-Zertifikat B1. Това е изпит по немски език, който удостоверява самостоятелното използване на немския ...

Read more...

В света на биологията

В света на биологията

Ръководител: Бойка Катранджиева

     Светът на биологията е необятен, интересен и все още непознат за учениците. Интересът започва от новите знания в училище, в клуба и от беседите с учителя. Макар и с малки крачки учениците от клуб „В света на биологията" ...

Read more...

Клуб „Дебати“

Клуб „Дебати“

Ръководител: Павлин Славов

     Идеята за клуб по дебатиране е стара. Тя започва да се осъществява в 2021-2022 учебна година. В самото начало желаещите са над 20 души, като числото е плаващо. В края на краищата, постоянните членове на клуба са 12. Поставени са ...

Read more...

Математическа лингвистика

Математическа лингвистика

Ръководител: Надка Шеинкова

     В групата по математическа лингвистика учениците ще се запознаят със задачи свързани с езика и предаването на информация: звуковете на езика; произхода и значенията, образуването и измененията на думите, строежа на изречението; ...

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград