• A-
  • A
  • A+

Първенци в различни области на науката и изкуството и техните ръководители бяха наградени с пътуване с Влака на буквите

     Един по-различен 24 май преживяха 130 български деца, първенци от национални състезания в различни области на науката и изкуството. Те и техните ръководители бяха наградени с пътуване с Влака на буквите.
     Представители от ПМГ – Благоевград бяха златните момчета по математика и информатика Георги Златинов и Андон Тодоров.
     Точно в 10:00 на централна гара София децата бяха посрещнати от духова музика и различни танцови състави.

tren1   Празничното пътуване започна в 10:45 . За първи път в историята на железницата на едно място бяха събрани 150-тонната сила на най-могъщия парен локомотив в Европа - БАБА МЕЦА със 130 от най-младите надежди на България - забележителни деца и техните преподаватели.

tren2     Локомотивът БАБА МЕЦА е част от живота и душата на поета Никола Вапцаров, който е бил огняр на него. Други именити български възрожденци също са служили на железницата - Тодор Каблешков като началник гара, Захари Стоянов като маневрист, Иларион Драгостинов - телеграфист.
    Един от вагоните на влака беше подвижна книжарница и всички, които я посетиха, получиха подаръци безплатни книги.
    Всички преподаватели и ученици получиха специално писмо от Президента на Република България в знак на уважение към постиженията им.

tren3

tren4

     Пътуването продължи до Банкя, като навсякъде по пътя хората по улиците махаха и поздравяваха огласяния от химна на братята Кирил и Методий влак. Усещането беше уникално - сякаш цяла България поздравяваше най-умните си и талантливите деца.
     В центъра на Банкя децата показаха танцувалните си умения като извиха хубаво българско хоро.

tren5

     Влакът на буквите на 24 май 2017 г. бе празник на умните и целеустремени хора, обещание от децата и техните преподаватели да се борят за по-грамотна, по-успешна и модерна България.
     Едно пътуване, свързващо гордото ни минало с всичко, което предстои.
    Парната тяга - енергията на миналото и интелектуалната мощ на страната ни - енергията на бъдещето.

 

 

 

 

Обучение по катедри


Проект "Твоят час"

Химия плюс

Химия плюс

Ръководител:

Илонка Каракичева

Read more...

Тенис клуб ПМГ

Тенис клуб ПМГ

Ръководител:

Йордан Цветанов

Read more...

Архимед

Архимед

Ръководител: Ирина Малешевска

Read more...

Deutsch ist interessant

Deutsch ist interessant

Ръководител:

Ангелина Гълъбова

Read more...

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежева човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и састезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.