• A-
  • A
  • A+

ПМГ на 50 години

ПМГ навърши 50 години – достатъчно време за създаването на здрава и жизнена традиция, която дава основание училището да се утвърди като водещо учебно заведение в града и региона с безспорен авторитет, граден бавно, трудно, с приемственост и уважение между поколения ръководители, учители, ученици. Началото се поставя в далечната 1972 год., с три паралелки 8. клас с разширено изучаване на математика към ПГ „Кирил и Методий“. На 1.09.1973 год. се учредява ново средно учебно заведение в Благоевград с 6 математически паралелки и 169 ученици – бъдещата Математическа гимназия. На 15 септември новото учебно заведение започва занятия в сградата на ПГ „Кирил и Методий“ - Благоевград.

kolentiv-1975-small

 

Започва трудното начало на едно ново духовно, просветно, образователно средище в Благоеградска област. На 7 ноември 1974 год. с указ на Държавния съвет гимназията приема за свой патрон името на Сергей Павлович Корольов – руски учен и конструктор, основоположник на практическата космонавтика в света. Началото се свързва с името на първия директор на МГ – Тодор Чимев. Личност, която се впусна в упорити търсения за издигане авторитета на гимназията. Пътят към утвърждаване и израстване на училището продължават и следващите директори – Виктор Асийски, Христо Иванов, д-р Татяна Ядкова и настоящият директор – Николай Каращранов, също изключителни личности, отдадени на работата си.

kolektiv-2023-small

 

Амбициозни са намеренията и на първия учителски колектив, с много дух и плам в сърцата. Сега в училище работят 65 всеотдайни учители с висока професионална квалификация. Добър пример за приемственост е фактът, че много от младите колеги са възпитаници на гимназията. С такъв учителски колектив ПМГ уверено се изправя пред предизвикателствата на времето. Усърдието, всеотдайността и амбицията на всички учители и ръководители създават личности с изразена гражданска позиция, бъдещи професионалисти, високо ценени у нас и в чужбина, носещи духа на Природо-математическа гимназия.

 


 

 Plevneliev-small

Росен Плевнелиев: ПМГ продължава да създава лидери

Росен Плевнелиев е президент на Република България (2012 г. - 2017 г.) Средното си образование получава в Природо-математическата гимназия в Благоевград, между 1978 и 1982 г. Завършва с отличие и е знаменосец на випуска.

Даде ли Ви подготовката в Природо-математическата гимназия добър старт в живота?

За мен, както и за всички възпитаници на гимназията, Природо-математическата гимназия е любимото училище. То остава завинаги в сърцата ни като част от семейството. Любимото училище ми даде знания и умения, възпитание и подход, с които да успея навсякъде по света. Гордея се, че спечелих първото място на Националното състезание по програмиране през 1982 г., както и че се класирах на подборен кръг на Международна олимпиада по математика. Тези резултати показват, че ПМГ произвежда млади лидери, готови да успеят. Така се случи и с мен – независимо дали бях бизнесмен, създател и управител на няколко международни компании, министър, президент, посветен съпруг и баща – аз се чувствам успял, благодарение на всичко, което научих в ПМГ.

Спомняте ли си интересни моменти от ученическите си години?

Спомням си всеки ден в любимото училище, приятелите, учителите, многобройните състезания по математика, волейбол, футбол, лека атлетика, където бях в отбора на училището. Спомням си трепета да бъда знаменосец и да бъда за пример в моето училище. Преди всичко си спомням строгия директор, мъдрите и справедливи учители, които ми дадоха старт в живота. За мен незабравим момент беше, когато акад. Боянов и акад. Сендов, светила от световна величина в българската математика, ми връчваха наградата от Националното състезание по програмиране в Русе, а аз тогава бях със счупен крак. Акад. Боянов ми каза: „Хей, момче, ти дори и на куц крак ги победи“.

Какво мислите за нивото на образованието в България днес, като го съпоставяте с Вашите ученически години в ПМГ?

Трудно ми е да направя паралел. Искрено се надявам и съм сигурен, че ПМГ остава водещо учебно заведение в страната, с амбициите да продължава да кове лидери и успели млади българи. Убеден съм, че резултатите, които и днес се постигат, доказват това.

Поддържате ли контакти с бивши съученици?

Да, с всички. Моят 11. г клас е толкова задружен, обичаме се и се уважаваме и успяваме да се виждаме много често, не само за поредния юбилей. Чуваме се, общуваме, подкрепяме  се, организираме срещи и пътувания заедно. Внаги, когато се виждаме, си казваме, че ПМГ ни даде едни от най-хубавите години от живота.

В кръга на шегата – много хора не намират смисъл в sin и cos, приложими ли са те във Вашето ежедневие?

Категорично да, особено желязната математическа логика и правилата, които стоят зад тях. Човек може да успее само спазвайки правилата и прилагайки логиката на градивното и коректно партньорство в семейството, бизнеса и държавата.

Какво ще пожелаете на ПМГ за 50-годишнината ѝ?

Да продължава да бъде най-обичаното и най-успешното училище в Благоевград, региона и страната, да продължава да дава на всички ученици, както даде и на нас, смисъл и бъдеще. 

 


 

nikolai-karashtranovНИКОЛАЙ КАРАЩРАНОВ, директор на ПМГ „Акад. Сергей Корольов“: Възпитаниците ни са отличници и в живота

Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов“ чества 50 години от своето създаване. Ако искаме да стигнем до началото, трябва да се върнем в предишното столетие и с математическа точност да посочим, че имаме вече половинвековна история. Хиляди са възпитаниците, завършили успешно средното си образование точно тук, стотици са учителите, посветени на своята професия и свързани дълбоко с нашето училище. Благодарение на всички гимназията вече 50 години е една от знаковите образователни институции в регионален и национален мащаб.

В навечерието на всеки юбилей се изправяме пред една и съща трудна, почти нерешима задача – как да направим празничната равносметка, без да пропуснем нечий успех, нечий принос. Постиженията са много и впечатляващи – призови класирания и високи отличия на олимпиади, състезания, конкурси. Учениците влизат в гимназията доказали себе си като победители. Попадат в една динамична среда, която ги предизвиква постянно да се съревновават и да доказват себе си на полето на знанието. Голямата проверка обаче, истинският изпит е след последния училищен звънец. Тогава става ясно кои уроци са научени.

Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов“ има своите посланици навсякъде в България и по света. Запазили и доразвили точно в гимназията духа на победителя, те мечтаят дръзко и сбъдват мечтите си. Каквото и да са избрали за свое призвание, те са му се посветили, защото знаят, че това е формулата на успеха. Благодарни сме за солидната основа, която децата са получили в семейството и в основното училище. Без нея нищо не може да бъде надградено. А точно това е най-важното, което искаме да се случи – младежите трябва да повярват в себе си, да мечтаят, но и да се научат как да сбъдват мечтите си, да открият и да изберат това, което за тях е най-интересно и вълнуващо и в което ще бъдат най-добри. Водени от това убеждение, през всичките тези 50 години в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов“ разчитаме на висок професионализъм в работата, иновативно и качествено обучение както във фундаменталните за човешкото развитие природо-математически дисциплини, така и за всички останали от образователния спектър. Ако искаме да открием магията на окриляването, която помага на младия човек да повярва в себе си и да полети, трябва да се върнем в самото начало. Нищо в училището няма да се случи без една съкровена връзка. Учителят се е родил в мига, когато от устата на дете е изскочил въпрос, казва Джон Шлатър. Учителят ще го има, докато децата питат и искат да знаят. Той подклажда огъня на любознанието, те го карат да бъде готов да отговори на всичките им въпроси.

Казвам всичко това, защото е трайно изграден стил на работа в нашата гимназия от създаването ѝ до днес. За нас, учителите, работата винаги е изисквала особено внимание, много търпение, специално отношение. Готови сме да приемем и детето като учител, трябва да му дадем възможност, но и да го научим да изразява своето мнение и всеки път да защитава по-убедително своята позиция, за да успява. Чудото наистина се случва – невероятни деца, всеотдайни учители, съпричастни родители, много приятели. Успяваме, защото сме заедно! Така е вече половин век и се надявам да пребъде във времето! Уважение и благодарност към всички, които с мислите и делата си, със знанията и уменията си, с личния си пример, с добротворчеството си създадоха през годините Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов”! Сила, дързост и вдъхновение за тези, които ще продължат традицията Навсякъде и винаги сред първите! 

 


 

ilko-stoyanovИлко Стоянов, кмет на община Благоевград

Честит празник на всички бивши и настоящи възпитаници на Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“. Ученик на Математическата гимназия, адвокат по професия и по настоящем – кмет на община Благоевград. Ученическите ми години са едни от най-хубавите ми години, свързани с много приятелства, учене и постигане на целите ни. Гимназията винаги е била водещо учебно заведение в града и региона. Имам прекрасни спомени от много учители – и бившият директор Тодор Чимев, и моята класна ръководителка Ламбушка Гоцева, почти всеки учител е оставил спомени у мен, защото всички те бяха знакови учители. ПМГ ми помогна да открия призванието си и още повече ми помогна да получа и възпитание като Човек. Пожелавам на всички ученици много хубави моменти, много приятелства, да се учат, да се образоват и съм сигурен, че това ще бъде една много стабилна основа за тяхната добра реализация.

 


 

ivailo-zlatanov-smallИВАЙЛО ЗЛАТАНОВ, началник на РУО Благоевград: Петдесет години успешна реализация

За мен е огромна чест и удоволствие, че мога да съм съпричастен с отбелязването на 50-годишния юбилей на едно българско училище, каквото е Природо-математическа гимназия – Благоевград. Петдесет години, в които през училищната скамейка са минали много ученици, които с успешната реализация на основата на натрупаните знания, умения и компетентности се реализират успешно за радост на всички нас. Петдесет години, през които много учители с много търпение, с ежедневни целенасочени действия са напътствали в правилната посока нашите деца и разбира се радостта и удовлетворението от успешната реализация не закъсняват. Петдесет години, през които училището е чувствало и чувства подкрепата на родителското съсловие и когато обединим усилията резултатите са налице. Желая успех на всички учители и ученици в училището и на добър час!

 

 


 

Tatyana-YadkovaД-р Татяна Ядкова, бивш директор на ПМГ: Честит половинвековен юбилей!

В този тържествен ден най-напред трябва да отдадем своята почит и признателност към онези ентусиасти, събрали смелост и сили да поставят началото. Свещено, велико и благородно е делото да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух и с любов да го завещаеш на поколенията, за да съхраняват традициите му, да го развиват и прославят . Нашето училище вече половин век обединява хиляди хора – учители, ученици, родители, служители, общественици, възпитава ги в чувство за принадлежност към една по-голяма общност, учи ги на отговорност, усилва стремежа им към знания и умения, към позитивност и съзидателност.

Уважаеми колеги, Всяка годишнина означава опит, история, традиции, утвърждавани и прилагани във времето с ясното намерение за прогреса на ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ - Благоевград, която се утвърди в годините като едно от най-престижните учебни заведения в областта. Благодарение на бивши и настоящи учители тук се предоставя качествено образование на младите хора, възпитаващо достойни граждани на България. Уважаеми учители, пожелавам Ви творчески сили за осъществяване на всички планове във Вашата отговорна и трудна професия, будни ученици и разбиращи родители!

Скъпи ученици! Пожелавам Ви да идвате на училище всеки ден с ентусиазъм и жажда за нови знания. Бъдете несломими пред тежки изпитания, горди от това, което постигате, и мотивирани да вървите напред. Желая здраве на всички, които продължават живота на гимназията с работа, учене, преодоляване на трудности и покоряване на върхове! Честит празник!

 


 

ВАЖНО! Запис от Срещата на поколенията може да видите - ТУК

Запис от Позадравителния концерт може да видите - ТУК

Поздрав от Андрей Корольов - внук на С. Корольов може да видите - ТУК

Снимки от Юбилея 50 години ПМГ може да видите - ТУК

  


 

   Преподаватели в ПМГ "Акад. С. Корольов" от създаването на гимназията - ТУК

 

   Получили дипломи за средно образование в ПМГ "Акад. С. Корольов" и класни ръководители - ТУК

Знаменни групи в ПМГ "Акад. С. Корольов" от създаването на гимназията - ТУК

Търсене в сайта:

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград