• A-
  • A
  • A+

ПМГ „Акад. Сергей Корольов" - гимназия с традиции и бъдеще

     На 12 април по традиция отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На този ден своя патронен празник чества и нашето училище ПМГ „Акад. Сергей Корольов" - гимназия с традиции и бъдеще. Денят 12 април е специален както за целия свят, защото на тази дата през 1961 година Юрий Гагарин прави първия полет в Космоса, така и за учениците от ПМГ, които с гордост носят името на главния конструктор на космическия кораб на Гагарин - акад. Сергей Павлович Корольов. Без знанията и уменията на този велик руски конструктор нямаше да бъде възможен първият полет на човек в Космоса.
     По този повод колективът на ПМГ почете мисията на Корольов и историческия полет на Гагарин с редица събития през целия ден. Празникът започна с прожекция на игралния филм „Ерата на първите", посветен на Корольов и на първия човек, излязъл в открития Космос. Зрители бяха учениците от пети до девети клас заедно със своите класни ръководители. Прожекцията се осъществи с подкрепата на кино „Cinemax". Благодарение на екипа му учениците на ПМГ успяха да се потопят в атмосферата на филма и да видят част от работата на великия съветски конструктор и усетят неговата човешка същност.
     След прожекцията на филма мероприятията продължиха в гимназията. Те бяха организирани от комисия под ръководството на директора Николай Каращранов и заместник - директорите Йордан Цветанов и Димитър Стойчев. Активно участие в подготовката взеха и учителите Константина Петрова, Катя Въчкова, Спаска Димитрова, Илонка Каракичева, Александра Шекерлийска, Радослав Митков, Ирина Малешевска, Емилия Николова, Владимир Стоиловски и Десислава Станоева. Паралелно в сградата и в двора на училището вървяха няколко инициативи. Учениците имаха възможността да се включат в различни спортни събития с подкрепата на преподавателите по физическо възпитание и спорт Тони Ишев, Антон Гръчки, Александър Ангелов и Мартин Йорданов. Под зоркия поглед на Румяна Костова някои ученици показаха уменията си за рисунки на асфалт.
     От 13:00 до 15:00 във фоайето на втория етаж бяха представени най-добрите проекти по информатика и ИТ от 8. до 12. клас с помощта на д-р Емилия Николова. Тe бяха на Кристиян Гърчев, Мартин Манчев, Димитър Кючуков, 12. клас, Йордан Иванов, Алекс Костев, 10. клас, Михаела Тренчева и Костадин Узунов, 8. клас.
     В 14:00 часа пред погледите на ученици, учители и гости се състоя официалното откриване на патронния празник. Гост на тържеството беше и председателят на училищното настоятелство – г-н Павел Димов. Водещите Мартин Станоев от 10. клас и Оля Иванова от 11. клас създадоха празнична атмосфера. Литературно-музикалната програма, подготвена от ученици от 7., 8. и 10. клас, беше богата и вдъхновяваща. Всичко това бе посветено на Корольов и Космоса като мечта на човека.
     Програмата продължи с интересна презентация за живота и делото на Корольов в голямата аудитория, където присъстваха осмокласниците. Успоредно с това в съседната зала се провеждаха интересни занимателни игри по химия, физика и биология. Там учениците се включиха и в забавната викторина, подготвена от децата от 9. клас и техните учители.
     Празникът беше изключително забавен, разнообразен и интересен за всички учители и ученици в ПМГ „Акад. Сергей Корольов" и ще остави незабравим спомен във всеки един от нас. Разотидохме се със знанието, че трябва да положим всички усилия да бъдем достойни корольовци!

img 8316

img 8332

img 8390

img 8704Повече снимки може да видите - ТУК

picture1

picture2

picture3

picture4

picture5

picture6

picture7

picture8

278944858 658203548610857 793203305612097487 n

278906792 414023656730454 130208750554217248 n

 

Обучение по катедри


Занимания по интереси

Творческо писане

Творческо писане

Ръководител: Росилора Терзиева

     Учениците от Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов" имат разностранни интереси и с желание се изявяват в различни сфери на знанието. Много от тях с удоволствие четат и коментират както текстовете, свързани с ...

Read more...

Химията в задачи

Химията в задачи

Ръководител: Илонка Каракичева

     Участници в клуба „Химията в задачи" са ученици от 10 е клас, в клуба „Химият плюс" – ученици от 9е клас с ръководител Илонка Каракичева.
     Теоретичните знания по химия трябва да бъдат прилагани и упражнявани в ...

Read more...

Клуб „Дебати“

Клуб „Дебати“

Ръководител: Павлин Славов

     Идеята за клуб по дебатиране е стара. Тя започва да се осъществява в 2021-2022 учебна година. В самото начало желаещите са над 20 души, като числото е плаващо. В края на краищата, постоянните членове на клуба са 12. Поставени са ...

Read more...

Обучение по плуване

Обучение по плуване

Ръководител: Екатерина Георгиева

     В групата „Обучение по плуване" се създават възможности и условия за приобщаване на децата за организиране практикуване на плуването с цел подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност, осмисляне на свободното им ...

Read more...

Клуб “Роботика“

Клуб “Роботика“

Ръководител: Константина Бучинска

     В ПМГ се изучват софтуерни, хардуерни науки и програмиране. Учениците ни имат голям интерес към програмирането и новите технологии. Роботиката и искуствения интелект представляват интерес за съвременните младежи и именно ...

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград