• A-
  • A
  • A+

Програма с планирани инициативи

     Програма с планирани инициативи през месец март:

     Международен ден на жената (8 март)
     По повод Международния ден на жената, Ученическият парламент на ПМГ реши да зарадва всички учителки. На голямото междучасие доброволци поднесоха подаръците в учителската стая. Всяка една госпожа получи лале с поздравително пожелание. Усмивките по лицата на учители и ученици бяха вълшебни, а денят остана запомнящ се за всички ни.
     Международен ден на гората (21 март)
     На 21 март, ден четвъртък, Ученическият парламент отбеляза Международния ден на гората. В двора на училището учениците от 12 А клас засадиха 3 дръвчета (канадски дъб). Включиха се да помагат и учителите по физическо възпитание и спорт. Така с усмивки и добро настроение, работата бе успешно свършена.

     Програма с планирани инициативи през месец февруари:

     Ден на безопасния интернет (6 февруари)
     Учениците на ПМГ не само споделят обща любов към информатиката и информационните науки, но и се грижат за безопасността си, за безопасността ни. Изготвени бяха плакати и флаери с „10 златни правила" за безопасно сърфиране в интернет. Учащите в по-горните класове адресираха посланието си към най-малките в гимназията – 5, 6 и 7 клас.

      Благотворителен базар (12 февруари)

     Световният ден за борба с рака обедини учители и ученици на ПМГ около поредната добра кауза. На 12 февруари бе организиран благотворител базар в подкрепа на Радка Йончева и Лили Илиева. Всеки участва и даде каквото може, а резултатът – помощ и надежда за двете дами в борбата с коварната болест.

     Св. Валентин – 865 валентинки (14 февруари)

     Ученическият парламент изготви 865 валентинки с 4 вида пожелания, така всеки ученик в ПМГ получи картичка за празника. Предният ден на втория етаж бе поставeнa кутия за валентинки, която след седмия час бе препълнена с пожелания. В сряда доброволци обиколиха всички класове и раздадоха на всеки ученик адресираните до него валентинки и тези от УП. Усмивките по лицата на учителите и учениците бе най-голямата награда за екипа, отговарящ за подготовката на деня.

     Поклон пред делото на Васил Левски (19 февруари)

     На 19 февруари се покланяме пред делото на Апостола на свободата. Учебните занятия в понеделник започнаха с минута мълчание и прочит на Ботевото произведение – „Обесването на Васил Левски". Ученици от единайстите и дванайстите класове поднесоха цветя на паметника на Васил Левски, ул. Тодор Александров 49, гр. Благоевград.

      Международен ден на майчиния език (21 февруари)

     Със съдействието на г-жа Кресничка и Регионалната библиотека, на 21 февруари се проведе образователно-развлекателна лекция на тема – майчиния език. Представители от 9 клас взеха участие и прекараха сутринта си в игри.

     „Ден на розовата фланелка" (28 февруари)
     На 28.02.2024 г. (последната сряда на месец февруари) отбелязваме Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен още като "Ден на розовата фланелка". Денят възниква в Канада през 2007 г. , след като ученици стават свидетели на тормоз на свой съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз. Със символично обличане на розова дреха, учители и ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов" заявиха своята позиция и неприемането на тормоза в училище.

  

     Програма с планирани инициативи през месец декември:

     Посещение на ЦНСТДБУ „Св. Богородица" и литературно четене (22 декември)
     Последният ден преди дългоочакваната коледна ваканция бе запомнящ се ден за 7 ученици на ПМГ и 12 дечица от ЦНСТДБУ. След Коледното шоу, организирано от тазгодишните дванадесетокласници, Велислав Стоянов 9А, Георги Божинов 9А, Йоанна Попкочева 9Е, Цветелина Бошкилова 9Е, Георги Николов 11А, Мария Атанасова 11А и Александър Христов 11Е посетиха Център за настаняване от семеен тип на деца без увреждания „Св. Богородица". Велислав Стоянов бе подготвил приказва за дечицата, която слушаха с интерес. В ролята на Дядо Коледа влезе Георги Божинов, който подаряваше играчките, събрани от операция „ПЛЮШЕНО МЕЧЕ". Учениците на ПМГ бяха изпратени с две коледни песни, изпълнени от шесте момченца и шесте момиченца от центъра. Прекараният час там бе изпълнен със сълзи от щастие, запомнящи се моменти, прегръдки и сияещи детски усмивки. Заедно подарихме една вълшебна Коледа!

     Коледен благотворителен базар (19-21 декември)
     Дългогодишната традиция на ПМГ бе продължена и през 2023 г. Тазгодишната кауза беше „Коледа за децата от ЦНДБУ". Учители, родители и ученици се включиха в тридневния благотворител базар с домашно приготвени сладкиши и собственоръчно направени поздравителни картички. Дежурните доброволци посрещаха всички с усмивки и топло приветствие. Събраните средства (1439,01лв. ) бяха дарени на Център за настаняване от семеен тип на деца без увреждания „Св. Богородица" на 22.12, чрез приемо-предавателен протокол. Инициативата завърши с успех, а общите ни усилия помогнаха за подаряването на една вълшебна Коледа на дечицата от Центъра!

     Операция „Плюшено мече" (19-21 декември)
     Вдъхновени от НПО „Операция: Плюшено мече", която ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, Ученическият парламент на гимназията пренесе инициативата в ПМГ. Паралелно с протичането на Коледния базар се събираха детски играчки. Каузата беше „Коледа за децата от ЦНДБУ", но интересът и отзвукът сред учениците надхвърли очакванията ни. За тридневния срок се събраха над 3 чувала с детски играчки на ученици на ПМГ. Броят на подаръците бе предостатъчен и събраните детски спомени бяха дарени на 3 места: Център за настаняване от семеен тип на деца без увреждания „Св. Богородица", SOS Детско селище Трявна и Бюджетно звено „Комплекс за социални услуги" към Община Благоевград. Благодарим на всички участници, заедно подарихме усмивки на толкова много деца, дарихме ги с обич и топлина!
Коледен турнир 20.12
На 20 декември в зала „Скаптопара" се изиграха две спортни срещи. Събитието започна с баскетболен мач ПМГ – ЮЗУ, следобедният турнир продължи със съчетание на мажоретния състав на гимназията ни, а финалът на турнира бе волейболна, прителска среща между момчетата на ПМГ и НХГ. Нашите волейболисти постигнаха победа в 3 гейма (краен резултат 2:1). Атмосферата в залата бе незабравима, музикалното настроението бе ръководено от господин Антон Ишев (учител по физическо възпитание и спорт), който озвучаваше събитието.

     Световен ден за борба срещу СПИН – 1 декември

     В седмицата на Световния ден за борба срещу СПИН в голямата аудитория на ПМГ се събраха десетокласниците и техните класни ръководители. На 28.11 ни гостува Бианка Равначка - началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето". На лекцията, свързана с 1 декември, присъстваха над 150 ученици, придружени от 6 учители. Информираността е първата част от превенцията, на 1 декември, ден петък, ученици и учители бяха посрещнати на входа на гимназията от доброволци, които раздаваха флаери и символа на борбата срещу болестта – Червената лентичка. Обединени от надслова „Превенцията е по-добра от лечението, особено когато няма лечение", ученици от XI А клас, със съдействието на Регионална здравна инспекция Благоевград, направиха специално посещение и обръщение към връстниците си и дванайсетокласниците. Раздадени бяха над 250 материала, свързани с превенцията на СПИН, и над 300 Червени лентички в знак на съпричастност. Учениците на ПМГ демонстрираха социалната си ангажираност към Световния ден, като в петъчната си униформа присъстваше червен елемент – тениска, пуловер или суичър. Осъзнали значимостта от превенцията на болестта, малки и големи възпитаници на гимназията активно участваха в борбата срещу СПИН.

 


 

     Програма с планирани инициативи през месец ноември:     

     Световен ден за борба с диабета – 14 ноември. Благотворителен базар
     14 ноември е Световен ден за борба с диабета. Ученическият парламент организира благотворителен базар в подкрепа на учениците, диагностицирани с това заболяване. Всички учители и ученици приеха присърце каузата и имаха възможността да помогнат. Голяма част от тях донесоха свои кулинарни изделия, съобразени с най-големия враг на диабетиците (захарта). На всяко междучасие нетърпеливо се редяха и наобиколяха масите с изделия, за да изразят съпричастността си към каузата. Кампанията завърши успешно благодарение на участието на всички ни. Вярваме, че с действията си направихме нещо добро и подадохме ръка на тези в нужда. Убедени сме, че добротата е заразна, и всички заедно с отворени обятия ще прегърнем следващата ни кауза.

     Благотворителен базар – 15 ноември. „Заедно за Милена!"
     Благодарение на успешния базар на 14 ноември, активността бе продължена на следващия ден с нова мисия. Ученическият парламент се обедини около каузата да помогнем на Милена – „Заедно за Милена!". Милена Костова е майка на бивш възпитаник на ПМГ „Акад. Сергей Корольов", бореща се с коварната болест рак на панкреаса с разсейки в черния дроб. Учители и ученици се включиха отново и не пропуснаха да подкрепят кампанията. Всички ние вярваме, че малкото прави много, и че чрез нашите обединени усилия показахме, че човечността все още е сред нас. И този базар постигна успех, убедени сме, че скоро Милена ще се върне към нормалния си начин на живот на напълно здрава, любяща майка!

   Международен ден на толерантността – 16 ноември

     „Уважавайте различните, защото всички сме еднакви!" бе надсловът на завършека от поредицата инициативи в училището.
     В края на учебната седмица Ученическият парламент пренесе Международния ден на толерантността в гимназията ни. Разлепиха се плакати, бе поставен постер, на който всеки свободно можеше да отговори какво значи за него толерантността, а шестокласниците изписаха с букви заветната дума „толерантност" на двора, пуснаха балони и всички заедно се прегърнаха в духа на деня. Учители и ученици имаха възможността да се снимат с персонализираната рамка за снимки на Ученическия парламент. Нашето мото бе изписано на стълбите, искахме да напомним за значимите неща в живота – човечност, уважение, разбирателство.

 


 

   Програма с планирани инициативи през месец октомври:
     1. Международна седмица на писмото (9 – 15 октомври)
     2. Национална седмица на химията (16 – 22 октомври)

     Седмица на писмото в ПМГ
     „Все по-рядко пишем и получаваме писма. Получавам писмо от майка ми. Тя е писала с мастило и понеже е била тъжна, се е разплакала и сълзата е паднала на хартията и се е размазало. Как по компютъра да изпратя сълза на мама? Няма нужда да заменим компютъра с писмо. Но не трябва да изхвърляме онова, което е било до нас". Мисълта на Джоко Росич запали желанието на учениците на ПМГ да пренесат Международната седмица на писмото в гимназията. Ученическият парламент подготви поредица от инициативи - разлепиха се плакати, нашите ученици се погрижиха за информираността на учителите и връсниците си. В понеделник, 9 октомври, се постави кутия „Напиши и прочети", като всеки ден различни доброволци поемаха отговорността за плавното протичане на процеса на написване на писмата. Инициативата породи интерес и сложи усмивки на лицата на всеки, който бе минал през втория етаж, зарадвани бяха много хора и в ПМГ витаеше една детска радост. В петък, кулминацията на седмицата, се постави нова кутия – „Капсула на времето". Всички ученици и учители имаха възможността да напишат писмо до себе си, което да получат в края на учебната 2023/2024 година. Изключително емоционално бе за нашите дванадесетокласници, които с радост, но и с доза тъга, запечатаха момента. Седмицата на писмото внесе настроение по време на учебния процес и всички с интерес очакват следващите дейности на Ученическия парламент.

     Седмица на химията в ПМГ
     Множеството учащи и любящи химията ученици превърнаха Националната седмица на химията в задължителна част от програмата на Ученическия парламент за месец октомври. Формация от доброволци прегърнаха идеята за отбелязването на празника в гимназията и активно се включиха в изготвянето на поредица от инициативи. Парламентът се погрижи за информираността на всички учители и учениците и за целта разлепиха плакати. За добър и силен старт на първия ден от седмицата всички престъпили прага на училището бяха посрещани в 7:15 с интересни факти за химическите елементи. Същевременно на втория етаж се прожектираха образователно – развлекателни видеа, които накараха всеки минувач да се спре пред екрана. Учениците ни имаха мисията – да разпространят важността на химията в ежедневието. За тази цел в заветния последен ден от Националната седмица на химията – ден петък, бяха подготвени демонстрации на химични реакции от бита на хората. Експериментите се състояха пред очите на заинтригувани учители и ученици в голямата аудитория на ПМГ. Изключително развълнувани бяха най – малките възпитаници на гимназията – петокласниците, които изявиха желание да бъдат асистенти по време на опитите. Зрителите си тръгнаха с приятно впечатление от активностите и трепнат в очакване на следващите дейности на Ученическия парламент.

Търсене в сайта:

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград