• A-
  • A
  • A+

     На 11.03.2024 г. ПМГ „АКАД. Сергей Корольов", Благоевград беше домакин на международен майсторски клас на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Събитието се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG и International Masterclasses.
     В България класовете се организират от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски", Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, София Тех Парк, Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник", Физико-технологичен факултет на ПУ „Паисий Хилендарски", с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.
     В майсторския клас взеха участие 40 ученици от ПМГ - Благоевград, ЕГ- Благоевград и НПГ - Гоце Делчев, заедно със своите учители Милена Славкова и Славена Рускова.
     В този ден за научни изследвания, под ръководството на гост-лекторите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН гл. ас. Мариана Шопова и ас. Милена Мишева, учениците се докоснаха до работата на физиците от ЦЕРН и разбраха какво е да бъдеш млад учен в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици.
     Денят започна с интересни уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора и обяснения за методиката на изследванията. По много интересен и забавен начин гимназистите успяха да се потопят в света на физиката на високите енергии и не спираха да търсят отговори на въпроси като „Какво е маса и как е придобита?", „А защо някои елементарни частици нямат маса?", „Какво представляват тъмната материя и тъмната енергия?", „Къде е антиматерията?" , „Какво се е случило секунди след Големия взрив и как е изглеждала материята?". По елегантен и достъпен начин, гост-лекторите гл. ас. Мариана Шопова и ас. Милена Мишева успяха да отговорят на зададените им въпроси и задоволят любопитството на учениците.
     В експерименталната част на майсторския клас младите учени извършиха измервания по реални данни от детектора на CMS и направиха оценка на резултатите от експериментите на големия адронен ускорител на частици LHC в ЦЕРН, Женева.
     В края на деня получените резултати бяха презентирани и обсъдени чрез видео-конферентна връзка с други участници от Бразилия, Хърватия, Босна и Херцаговина, Женева, както и с учени от ЦЕРН.

     За участието си в майсторския клас учениците и техните учители получиха Международни сертификати на ЦЕРН.

20240311 170016

img-16be7e2be54e136a895b8d3a631621fe-v

img-63a5bfa8acd35196136cd5a732aad539-v

img-371ab880bf3b3321887d9952992120c7-v

img-a67ff52369edcce58fdb9dd2f063d0b2-v

img-fcacf74e8d762a87570a6511eb307a17-v

Обучение по катедри


Занимания по интереси

"Математика 7"

Ръководител: Тодорка Мелниклийска

     Групата се състой от ученици от 7.клас на ПМГ" Акад. С. Корольов"- Благоевград.
     Основната цел на заниманията са поддържане и разширяване на интереса към математиката. Усъвършенстване на знанията и уменията ...

Read more...

Клуб

Клуб "Математика"

Ръководител: Ирина Малешевска

     Клуб "Математика" е сформиран от ученици от 9б клас, които имат изявен интерес към учебния предмет. В приятна и непринудена атмосфера деветокласниците усъвършенстват математическите си умения и надграждат учебния материал. Тези ...

Read more...

Клуб „Литературна мисъл“

Клуб „Литературна мисъл“

Ръководител: Камелия Александрова

     Основната дейност на клуба е да формира у учениците знания и умения по български език и литература.
     Участниците ще се запознаят по-подробно със спецификата на различни видове текстове; задълбоченото ...

Read more...

Smart and beautiful

Smart and beautiful

Ръководител Таня Беличка

     Клубът по интереси Smart and Beautiful цели да задълбочи нивото на езикова грамотност и компетентност, която е необходим фактор за успешно реализиране на учениците на различни видове изпити.
     На учениците от клуба ...

Read more...

Клуб “Роботика“

Клуб “Роботика“

Ръководител: Константина Бучинска

     В ПМГ се изучват софтуерни, хардуерни науки и програмиране. Учениците ни имат голям интерес към програмирането и новите технологии. Роботиката и искуствения интелект представляват интерес за съвременните младежи и именно ...

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград